Ko se vrata odprejo

Avg 6, 2021

V začetku so zdravniki mislili, da imam ugodno vrsto levkemije, kar pomeni, da so za ozdravitev potrebni 4 krogi kemoterapij. Ob ponovni punkciji kostnega mozga pa so odkrili, da imam neugodno vrsto ter je za ozdravitev potrebna presaditev kostnega mozga oz. KMC – krvotvornih matičnih celic. Če se za presaditev ne bi odločila, bi bila 90% možnost vrnitve bolezni 🙁

S samo presaditvijo sem sprejela tudi precejšnje tveganje, saj če telo ne sprejme tujih celic, lahko pride do odpovedi pljuč, raznih težav z drugimi organi.
Zdravniki si iskali možnega darovalca najprej pri ožjih sorodnikih to so bratje in sestre in izkazalo se je, da je moj brat primeren darovalec. Moj darovalec kostnega mozga je bil moj brat in sem mu neskončno hvaležna, da je daroval del sebe in da sem danes še tukaj z vami in uživam v svojem življenju. Presaditev je potekala tako, da so krvotvorne matične celice, ki so jih vzeli bratu s punkcijo, dali meni, kot da bi prejela transfuzijo krvi. Presaditev je trajala 8 ur, saj so celice morale počasi priti v moje telo. Cel čas so mi merili krvni pritisk, vročino in ostale vitalne funkcije, da bi opazili morebitno infekcijo, saj tisti čas je v moje telo prihajalo nekaj čisto novega. Ko sem prejela vse bratove celice sem naprej jemala imunosupresive, ki so zavirali, da bi prišlo do neželenih reakcij.

Kot sem omenila v prejšnjem zapisu, sem med kemoterapijo bivala v dvoposteljni sobi in imela vedno še nekoga ob sebi. Med presaditvijo sem bila pa sama, saj je bila kemoterapija precej močna in sem tudi sama videla, da sem težje prenesla, kot prejšnje terapije in sem potrebovala mir. Prisotna je bila velika slabost in tudi jesti nisem mogla, ampak z vsakim dnem sem dobivala svojo moč nazaj. Zadnji del zdravljenja oziroma presaditev se mi je najbolj vlekla in res sem komaj čakala da grem domov. Končno so se vrednosti v krvi (hemoglobin, trombociti, levkociti) in sem veselo odkorakala domov. Ponosna nase, da sem dala to težko preizkušnjo čez in vesela, da sem imela ob sebi ljudi, ki so me bodrili s pozitivnimi mislimi. Bilo je res težko, saj tako mlad nikoli ne pričakuješ, da te bo kaj takega doletelo.

Se nadaljuje…